Naar inhoud
Anderwijs logo

Over ons

Anderwijs is een landelijke vereniging die bijspijkerkampen organiseert voor scholieren uit het voortgezet onderwijs tijdens de schoolvakanties.

Geschiedenis

Anderwijs is ontstaan uit een Nederlandse studentenvereniging, die onder andere bijspijkerkampen organiseerde. Toen deze vereniging in 1985 werd opgeheven, is een clubje studenten doorgegaan met de bijspijkerkampen. Zo ontstond een nieuwe vereniging: Anderwijs. Anderwijs kreeg het doel om het onderwijs kritisch te beschouwen en alternatieven aan te bieden. Sinds 1985 doen we dit door het organiseren van bijspijkerkampen. Inmiddels organiseren wij tussen de 5 en 7 kampen per jaar, tijdens weekenden en schoolvakanties.

Over Anderwijs bijles werkvorm

Maatwerk

Anderwijs biedt een aanvulling op het voortgezet onderwijs. Een kamp van Anderwijs kan een oplossing bieden bij slechte cijfers, een achterstand,  motivatie- of concentratieproblemen. Bijspijkeren gebeurt in kleine groepjes, waardoor individuele problemen kunnen worden aangepakt.

Elke bijspijkerdag wordt zes uur besteed aan school. Elke deelnemer krijgt veel tijd en aandacht. Hierdoor is maatwerk mogelijk. Een deelnemer maakt niet alleen huiswerk, maar krijgt ook begeleiding in het hanteren van de leerstof. We leren deelnemers op een andere manier met de stof om te gaan. Dat werkt ook door na het kamp. Veel deelnemers gaan met meer zelfvertrouwen naar school.

Begeleiding door enthousiaste vrijwilligers

Anderwijs is al meer dan 35 jaar een vrijwilligersvereniging. We nemen leren serieus en combineren dat met gezelligheid. Op onze kampen heerst een prettige sfeer. Een team van enthousiaste vrijwilligers doet er alles aan om deelnemers een mooi kamp te laten beleven. Een kamp waar plezier en leren samengaan. Op deze manier wordt leren weer leuker. 

De vrijwilligers van Anderwijs zoeken naar mogelijkheden om leerstof aantrekkelijk te maken. Het is bijvoorbeeld leuker om woorden te leren als je ze in je eigen omgeving tegenkomt. Daarom hangt een kamphuis soms vol briefjes met Duitse woorden. En met snoepjes en satéprikkers kun je iets ruimtelijk inzichtelijk maken, zoals moleculen. Leren is leuker als deze leervormen naast gewone huiswerkopgaven worden toegepast.

De vrijwilligers zijn goed getrainde studenten en pas afgestudeerden. Zij weten nog goed hoe het was op de middelbare school. Alle vrijwilligers hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag en krijgen een intensieve training voorafgaand aan het kamp. Er zijn altijd ervaren vrijwilligers aanwezig en de vakdekking is goed geregeld. Tijdens de verplichte training worden verschillende aspecten van het bijspijkeren en het leiden van een kamp behandeld. Zo zorgen we voor betrouwbare begeleiding. 

De vrijwilligers geven bijles en zijn ook verantwoordelijk voor het koken, schoonmaken en het organiseren van spellen. De vrijwilligers betrekken de deelnemers bij het koken, schoonmaken en opruimen. Dit bevordert niet alleen de sfeer en het groepsgevoel maar geeft de deelnemers ook een stuk verantwoordelijkheid.

Corvee groepssfeer over Anderwijs

Leren kan leuk zijn

Een Anderwijs bijspijkerkamp is voor veel deelnemers ontspannend. In hun ogen is leren vaak gekoppeld aan stress voor proefwerken en hopen dat je over gaat. Bij Anderwijs ervaren ze dat leren leuk kan zijn. Niet alleen de andere omgeving en veel persoonlijke aandacht, maar ook de avondactiviteiten en nieuwe vrienden, maken de bijspijkerkampen tot een succes. Aan het einde van een kamp hebben de deelnemers vaak moeite met afscheid nemen.