Naar inhoud
Anderwijs logo

Ervaring van leiding

Hieronder staan verhalen van de ervaring van leiding beschreven. Door hun ervaringen te lezen krijgt u een kijkje in de vereniging door de ogen van onze fantastische vrijwilligers.

Ervaring van leiding;
Esmée, 21 jaar, student Pedagogiek, Eindhoven

Ik ben als leerling (bij Anderwijs ‘deelnemer’ genoemd) bij deze vereniging terecht gekomen. Ik had moeite met de bèta-vakken op het vwo. Anderwijs heeft mij destijds geholpen het plezier in leren weer op te pikken, met name dankzij de leuke leiding.

Toen ik mijn diploma behaald had, wist ik meteen wat ik in mijn vrije tijd in ieder geval erbij wilde gaan doen: Anderwijs! Het begeleiden van jongeren vind ik erg leuk om te doen en daarnaast is er bij Anderwijs gelukkig ook genoeg tijd om een beetje gek te doen, zoals met matrassen zo ver mogelijk over de vloer schuiven of dagen waarop alles ‘omgekeerd’ is, letterlijk.

De vereniging heeft er ook voor gezorgd dat ik mezelf beter heb leren kennen dankzij trainingen die gegeven worden voorafgaand aan een kamp. Dit helpt mij ook weer in mijn studie.

Kortom, ik ben voorlopig nog bij Anderwijs van de partij en ik raad het anderen zeker aan om eens een kamp mee te gaan (of meer)!’


Ervaring van leiding;
Robin, 26 jaar, oud-student Technische Natuurkunde, Arnhem

Op een dag zei mijn studieadviseur tegen mij: “weet je wat iets voor jou zou zijn? Anderwijs!” Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik zocht het op. De combinatie van bijles geven met individuele aandacht, een kamp organiseren én het vrijwilligersaspect sprak me aan. Mijn eerste kamp duurde maar een weekend… maar ik was gelijk verkocht.

Op kamp heb je ruimte. Ruimte om de stof op een creatieve, andere manier uit te leggen. Zo kun je een (v,t)-diagram prima al rennend uitbeelden, of je bouwt molecuulstructuren met klei. Je hebt ook de ruimte om naast het bijspijkeren lekker samen gekke spelletjes te spelen. Een goed gesprek te hebben met een van je medeleiding. Of muziek te maken, of juist even een momentje rust te pakken. Er is vooral ruimte om jezelf te zijn. En omdat je op ieder kamp met andere mensen bent, krijg je altijd weer een nieuwe kans om jezelf verder te ontwikkelen. Of je nou op je eerste of je tiende kamp gaat. Tel daar nog eens bij op dat al die leuke Anderwijzers zomaar eens vrienden voor het leven zouden kunnen worden… dan heb je het toch goed voor elkaar.

Anderwijs heeft mij ontzettend veel moois gebracht, en ik kan je dan ook alleen maar van harte aanbevelen om ook een keer mee te gaan op kamp. Het zou zo maar eens precies wat je nodig hebt kunnen zijn.


Ervaring van leiding;
Iris, 23 jaar, student Moleculaire Levenswetenschappen, Wageningen

Een paar jaar geleden hoorde ik van Anderwijs via mijn studievereniging. Het sprak me aan, want ik vond bijles geven leuk en ik was al leiding bij andere kampen geweest. Dus waarom niet allebei? Alleen op dat moment had ik er eigenlijk ook geen tijd voor, vond ik zelf. Even later overtuigde een vriendin, die inmiddels al op een kamp was geweest, mij om het toch te proberen. Ik ben eerst bij een introductieweekend geweest, waar ik allemaal leuke nieuwe mensen heb leren kennen en alles over Anderwijs te weten kwam. Toen was ik verkocht: ik ging ook mee op kamp.

Inmiddels zijn we een aantal kampen, maar vooral ook veel nieuwe vrienden verder. Het leuke aan Anderwijs is dat iedereen zichzelf kan zijn. Je maakt er samen een leuk kamp van, je kan je eigen creativiteit kwijt tijdens het bijspijkeren of bij een avondspel en je kan zelf ook nog genoeg leren. Zij het bijspijkeren, samenwerken, spellen verzinnen, koken voor grote groepen, verzin het maar.

Je probeert de deelnemers verder te helpen. Ze lopen ergens tegen aan en je hebt ook echt de tijd om samen naar een oplossing te zoeken. En dat is vaak niet de oplossing die een deelnemer verwacht. Scheikunde uitleggen met ranja, wiskunde met papier en een schaar of Grieks met een memoryspel. Ik vind het vooral leuk om te zien dat ik een deelnemer iets kan uitleggen of een andere manier van leren kan meegeven, waardoor hij of zij een stuk gemotiveerder aan het werk gaat.

Het moment dat je een deelnemer een jaar later op een kamp weer ziet, hij je een hand geeft en het eerste wat hij zegt, is dat ene woordje wat er een jaar geleden niet in wilde:  dan weet je dat je wat goeds voor hem hebt gedaan.


Ervaring van leiding;
Bouchien, 30 jaar, docente wiskunde, Amsterdam

Na lang aandringen van een vriend ben ik voor het eerst op Anderwijskamp geweest in de zomer van 2013, nadat ik het introweekend al met een aantal Anderwijzers kennis had gemaakt. Tijdens het introweekend werd er op een hele ontspannen en gezellige manier duidelijk hoe Anderwijs werkt.

Het mooiste aan de kampen vind ik de sfeer met de leiding onderling, de individuele aandacht die je aan de deelnemers kunt geven en de heerlijke gekte die rond Anderwijzers hangt. Je bouwt in een weekend of week een klein bijspijkerfeestje en dat kun je zo groots of klein aanpakken als je met je leidingploeg wilt.

Het is nog steeds een mooie manier om mezelf beter te leren kennen en vaardigheden te ontwikkelen die ik belangrijk vind. Zo heb ik kunnen ervaren hoe het is om een nieuwe leidingploeg te trainen, om een verenigingsweekend te organiseren en om in de marketingcommissie me bezig te houden met hoe Anderwijs zich staande houdt. Want deze mooie vereniging verdient dat.