Naar inhoud
Anderwijs logo

Kampervaringen

Ervaringen

Hieronder staan enkele reacties/ervaringen die ouders en deelnemers hebben teruggegeven na hun ervaring met een van onze kampen.

Enthousiast geworden? Kijk in onze kampagenda wanneer het eerstvolgende kamp is. Wil  je zelf een reactie kwijt? Stuur dan een mail naar info@anderwijs.nl of naar één van de leiding van het kamp.

Ervaringen van ouders

“Onze dochters hebben het heel erg naar hun zin gehad en veel geleerd. Het bijspijkerkamp is zeker zinvol geweest, mooie combinatie van inspanning en ontspanning. De leerblokken zijn duidelijk en worden echt voor het bijspijkeren gebruikt en met goede begeleiding!”

“Het studeren, de goede uitleg en bovenal de uitermate professionele en vriendelijke begeleiders hebben deze week tot een onvergetelijke ervaring voor de kinderen gemaakt. (…) Terug op school komende kunnen zij de lesstof goed aan en zijn de achterstanden weggewerkt. Dit geeft de kinderen zelfvertrouwen en kracht om de nieuwe stof goed bij te houden. De motivatie van de leiding en begeleiding is bovenal groot.”

“Het kamp is heel zinvol geweest al was het alleen al voor onze dochter zelf. Heel veel leuke mensen ontmoet. Ook voor haar vakken, dat was de aanleiding, is het heel zinvol geweest. Ze heeft extra aandacht gehad daarvoor en het is nog een keer goed uitgelegd. We kregen een enthousiaste dochter terug met meer zelfvertrouwen en het verzoek om snel weer op zo’n kamp te gaan.”

“Mijn zoon heeft tijdens het kerstkamp bijzonder goede hulp gehad voor Nederlands en wiskunde, wat zich in ieder geval voor het laatste vak mooi uitbetaalt. Voor Nederlands is meer tijd nodig om beter te worden. (…) Verder krijgt hij gewoon goede hulp en tips en is hij er ook veel zelfstandiger en zelfverzekerder door geworden.”

Ervaring van Jolijn, 15 jaar, 4 vmbo

“Anderwijs is een leuke manier om te werken aan school en tegelijkertijd een leuk kamp te hebben. De eerste keer dat ik op een Anderwijskamp ging had ik er niet zoveel zin in. Maar aan het einde van de week was ik razend enthousiast en nu ga ik bijna elke vakantie op kamp. Het helpt me heel erg met school en ik hou er elke keer een groep nieuwe vrienden aan over.

Je hebt op een dag meestal vier blokjes van anderhalf uur. Wat fijn is, is dat je uitleg kan krijgen, woordjes kan leren of gewoon een boek voor Nederlands kan lezen. Ik kan me veel beter concentreren op kamp dan thuis. De sfeer tijdens de blokjes is namelijk, voor mij, veel rustiger dan thuis of op school. Dit komt ook doordat je meteen uitleg krijgt wanneer je iets niet begrijpt, door een begeleider die naast je zit.
Het leuke aan Anderwijs is dat er veel aandacht wordt besteed om te zorgen dat het een leuk kamp wordt. Spelletjes tussendoor, een kopje thee met koekjes tijdens de blokjes, elke avond een avondspel en een leuke groep mensen.

Je eet drie keer per dag met z’n allen. Dit is altijd gezellig en relaxed, nadat we allemaal hard hebben gewerkt. ‘s Avonds doen we ook nog altijd een leuke activiteit. Waardoor je na een weekje Anderwijs het gevoel hebt echt op vakantie geweest te zijn en de weken daarna heb je er veel profijt van op school.

Op de slaapzaal sliep ik elk kamp met een groepje leuke meiden. Rond half 12 moet iedereen wel in zijn bed liggen en soms komen de begeleiders een stukje voorlezen. Dit is vooral erg grappig en het helpt eigenlijk ook echt met in slaap vallen.

Na elk kamp zeggen al mijn docenten dat ik er echt vooruit op ben gegaan. Of ik nu op kamp ben gegaan omdat ik achterliep of vooruit wilde werken, het is in alle gevallen een hele leuke en nuttige week (of weekend) geweest en ik kreeg meer motivatie om te gaan leren.”

Ervaring van Bente, 17 jaar, 4 havo

“Het Anderwijskamp is een hele leuke ervaring, je doet veel leuke dingen buiten het leren om. Ze zorgen er ook voor dat er een leuk thema is, aan de hand van dat thema ga je allemaal leuke dingen doen. Op mijn kamp waren er vooral veel mensen die in het examenjaar zaten, deze mensen zijn dus erg gedreven om hun examen te halen. Doordat ze op de momenten dat ze moeten leren ook gaan leren kun je op de momenten dat ze even vrij zijn gezellig met ze kletsen, ga je met ze koken, of een spelletje doen, noem maar op. Het is zeker een aanrader en erg gezellig.”

Ervaring van Dagmar, 14 jaar, 3 havo

“Anderwijs is….. ja Anderwijs.

Je komt binnen in een groep met meestal veel onbekenden, mijn eerste kamp kende ik bijvoorbeeld niemand. De leiding, die het net zo spannend vindt als jij, ontvangt je op een leuke manier.  Al snel vinden de eerste kennismakingspelletjes plaats en worden zelfs de eerste vrienden gemaakt. De dagen dat je aan het studeren bent zijn super relaxed. Per dag heb je enkele blokjes, die echt snel voorbij gaan omdat het leren echt leuk is (ik kon dit ook niet geloven). De leiding maakt het leren leuk door bijvoorbeeld spelletjes te gebruiken, wie ben ik tijdens Engels, memorie en goede gesprekken. Koekjes en limonade helpen natuurlijk ook goed. De blokjes zijn erg leerzaam, zo heb ik bijvoorbeeld bij Duitse naamwoorden geleerd. Waar ik dat schooljaar niet hoger scoorde dan een 3.0, haalde ik na Anderwijs een dikke 8.0.

Tussen de blokjes door heb je vrije tijd, het perfecte moment om even bij te kletsen of je energie kwijt te raken. Als de tune gaat (ieder kamp weer een uniek moment) dan weet je dat er weer wat staat te gebeuren, is het geen blokje dan is het wel samen eten of een gezellig avondspel. De avonden zijn magisch bij Anderwijs (vooral als je een goochelaar als leiding hebt). Iedere avond weer een ander spel. Ha’Ba rondjes zijn toch wel erg gezellig met chocolademelk en natuurlijk de held van de dag (of welke andere benamingen er wel niet zijn).

Het is helaas al weer een tijdje geleden dat ik op Anderwijskamp ben geweest maar ik heb twee geweldige kampen gehad met resultaat! Je komt terug met handige tips, meer kennis en vrienden. En als je dan na een geweldig kamp weer in je vertrouwde omgeving bent…. Krijg je last van de kampkater. Je gaat toch liever op Anderwijskamp dan naar school, je mist je nieuwe vrienden en het leuke studeren. Gelukkig heb je altijd nog de zangbundel waar alle kampgenootjes iets persoonlijks in hebben geschreven.”

Ervaring van Koen, 17 jaar, 6 vwo

“Een Anderwijskamp is net wat, nou ja, anders. Men kent aan de ene kant de pure examentraining en aan de andere kant de algemene vakantiekampen en in het midden van dit spectrum ligt het Anderwijskamp; het leren voor school, gecombineerd met het plezier van een kamp.

Ik ben zelf naar één kerstkamp geweest en ik het was een leerzame en leuke ervaring. Voordat ik naar het kamp ging was ik sceptisch over de effectiviteit van een kamp dat een serieuze leeromgeving combineert met leuke avondprogramma’s en thema’s en spelletjes. Nu kan ik met opluchting zeggen dat mijn scepticisme misplaatst was.

Mijn ervaring van het kerstkamp is één van gezelligheid en van leerzaamheid. De eerste dag werd de groep verwelkomt door een bijzondere groep begeleiders; verkleed en in tune met het kampthema. Binnen de kortste keren was iedereen met iedereen bekend door een serie kennismakingsactiviteiten en was de groep ook daadwerkelijk één groep. Diezelfde dag heeft iedereen ook een weekplanning gemaakt voor schoolwerk en leerwerk, gevolgd door een leuk avondactiviteit.

De rest van de week was een combinatie van gezellige pauzes en avondspellen en serieuze leerblokken van anderhalf uur waarin iedereen zich kon focussen op zijn of haar schoolwerk. Iemand heeft in die week zelfs een volledig profielwerkstuk geproduceerd en velen hebben verscheidene hoofdstukken leerstof geleerd. Deze leerblokken werden ’s avonds opgevolgd door leuke activiteiten zoals een Bonte Avond en Glowstick Football. Op de laatste avond hebben velen de nacht doorgehaald om in elkaars zangbundels te schrijven; een Anderwijstraditie.

Het resultaat van dit kamp was ook duidelijk te merken; al mijn toetsresultaten zijn gemiddeld 0,2 omhoog gegaan en mijn leerhouding is verbeterd. Met dank aan het Anderwijskamp ga ik met een goede cijferlijst en een goed gevoel mijn examens tegemoet.”