Naar inhoud
Anderwijs logo

Informatie voor nieuwe vrijwilligers

We zijn een kleine, landelijke vereniging met ongeveer 20 actieve leden. De vrijwilligers van Anderwijs houden met hun werk, enthousiasme en mooie idealen de vereniging draaiende. We gaan immers voor bijles voor iedereen en een mooie tijd voor zowel vrijwilligers als deelnemers.

Anderwijs is iets voor jou als je:

  • tussen de 19 en 30 jaar bent;
  • een havo- of vwo-diploma hebt;
  • graag (meer) ervaring op wilt doen met jeugdwerk en bijles geven;
  • het leuk vindt om spellen of activiteiten te organiseren;
  • ervaring met het organiseren van kampen op wilt doen.

Wie minimaal 19 jaar is (of 18 en al op zichzelf woont) en in bezit van een havo- of vwo-diploma kan als leiding mee op kamp. Wanneer je boven de 30 bent en voor het eerst mee wilt op kamp besluit het bestuur of je mee kunt op kamp.

Het is leuk en leerzaam om als leiding mee te gaan op kamp en het vrijwilligerswerk een mooie aanvulling op je cv. Voorafgaand aan kamp wordt de hele leidingploeg in een weekend getraind door andere vrijwilligers. 

Hieronder kun je meer lezen over wat je op kamp doet, de training vooraf en andere activiteiten voor vrijwilligers.

Training vooraf aan kamp

Voorafgaand aan elk kamp vindt er een verplichte training plaats voor de leidingploeg van dat kamp. Tijdens dit weekend wordt de leidingploeg getraind door ervaren vrijwilligers van Anderwijs. Hier komen onder andere bijles geven, teambuilding, groepsprocessen en besluitvorming aan bod.


Een goed getrainde leidingploeg functioneert prettiger en beter. Zo zorgen zij makkelijker voor een goede sfeer op kamp. Je hebt immers samen de verantwoordelijkheid voor een kamp en de deelnemers.

Een deel van de leidingploeg is ervaren en een deel is nieuw, waarbij iedereen een gelijk aandeel heeft bij de organisatie van het kamp.

Tijdens de training kun je afspraken maken over dingen die voor het kamp voorbereid moeten worden. Hierbij kun je denken aan boodschappen doen voor het kamp, avondspellen voorbereiden en het kiezen van een thema.

Vrijwilliger zijn op kamp

De leidingploeg is eerder in het kamphuis dan de deelnemers, zodat ze alvast het kamphuis kunnen inrichten en de laatste dingen voorbereiden. Deze dag of dagen noemen we de voordagen.

Op kamp geef je 6 uur per dag bijles, vaak in vier blokken van 1,5 uur, met pauzes tussendoor voor ontspanning en lunch. Je hebt elk blok één tot drie deelnemers bij je zitten. De kans is groot dat deze deelnemers met verschillende vakken bezig zijn en van verschillende schooltypes komen. Tijdens de training voorafgaand aan kamp leer je hoe je daarmee om kunt gaan. Door te zorgen voor een goede werksfeer, uitleg te geven, samen met de deelnemer een stappenplan te maken, of een alternatieve manier van leren te gebruiken, helpt jij de deelnemers. Kijk ook bij de bijles van Anderwijs voor meer informatie hierover.

Op kamp organiseren we activiteiten om het gezelliger en leuker te maken. Het kamp begint met het doen van kennismakingsspellen. Zo ontstaat sneller een hechte groep deelnemers. De corveetaken (koken, afwassen, schoonmaken) doen we samen met de deelnemers en we eten gezamenlijk, op deze manier bevorderen we het “groessfeerevoel”. Wanneer de deelnemers de avondafwas doen, heeft de leidingploeg tijd om elkaar bij te praten en bij te komen.


‘s Avonds organiseert de leiding een avondprogramma. Quizzen, een bonte avond, Levend Stratego of workshops; alles kan! De kamphuizen staan vaak in een bosrijke omgeving, dus in de zomer kan een avondspel buiten.  

Veel van de kampen hebben een thema, de leidingploeg van het kamp kiest dit zelf. Door het gebruik van een thema geef je aan het kamp je eigen draai. Het kamphuis kun je in thema aankleden, je kan jezelf in thema verkleden en het thema wordt regelmatig in de spellen verwerkt.


De dag sluiten we af met een kampberaad: de deelnemers en leiding zitten bij elkaar en nemen de dag door met een kop warme chocolademelk. Hierna gaan de deelnemers slapen en bereidt de leiding de volgende dag voor.

Voorbeeld van een dagrooster

07:00 – ontbijtploeg staat op
07:30 – de rest staat op
08:00 – ontbijten en corvee
09:00 – bijspijkeren I
10:30 – pauze
11:00 – bijspijkeren II
12:30 – pauze
14:00 – bijspijkeren III
15:30 – pauze
16:00 – bijspijkeren IV
17:30 – ontspannen en koken
19:00 – eten
19:45 – afwassen
20:30 – avondspel
21:30 – gezamelijke dagafsluiting
22:30 – tandenpoetsen en naar bed
23:30 – stilte op de slaapzalen

Inschrijven als vrijwilliger

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan in de ledenagenda voor de precieze data voor het volgende kamp en bijbehorende training. Wanneer je zowel op de trainingsdagen en kampdagen beschikbaar bent kun je je als vrijwilliger aanmelden. Kun je niet op een van de volgende kampen, maar wil je wel graag op kamp stuur dan een mail naar kamp@anderwijs.nl.

Gezelligheid voor vrijwilligers

Naast kampen organiseert Anderwijs voor haar vrijwilligers een aantal activiteiten door het jaar heen. Drie maal per jaar vindt er een verenigingsweekend plaats en door het jaar heen worden er nog enkele ledenactiviteiten georganiseerd.

Tijdens deze verenigingsweekenden wordt er van alles georganiseerd voor onze leden. Het zijn gezellige weekenden met veel spellen, quizzen, samen koken en eten, muziek maken en luisteren,  een boswandeling maken en zo meer. Je kan bijpraten met de mede-leiding die je hebt leren kennen op kamp en natuurlijk andere Anderwijzers leren kennen! Tijdens de verenigingsweekenden wordt ook de algemene ledenvergadering gehouden.

Per jaar zijn er zo’n 30 leden die de kampen en trainingen (voorafgaand aan elk kamp) organiseren, en actief zijn in het bestuur en de commissies.

Leden activiteiten, zoals wandelen door het groen.

Reiskostenvergoeding voor vrijwilligers

Anderwijs is een vrijwilligersvereniging, we hebben geen betaalde krachten. Wel is het zo dat vrijwilligers de reiskosten kunnen declareren en dat de kosten voor het levensonderhoud tijdens het kamp door Anderwijs betaald worden.