Naar inhoud
Anderwijs logo

Het hoe en wat op kamp

De leidingploeg organiseert het kamp. Ze zorgen voor bijles, activiteiten overdag en ‘s avonds. Daarnaast verzorgen ze samen met de deelnemers het avondeten en corvee. De leidingploeg bestaat uit studenten en pas afgestudeerden. Ze doen dit vrijwillig en gaan mee op kamp om ook zelf een leuke tijd te hebben.

Al onze vrijwilligers op kamp hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en worden voorafgaand aan het kamp een weekend lang getraind. De leidingploeg wordt een hecht team en leert onder andere hoe je bijles geeft. Zo zorgt Anderwijs voor betrouwbaarheid en kwaliteit van de begeleiders.

Corona-protocol

Download hier het corona-protocol waarmee we allemaal veilig op Anderwijskamp kunnen ten tijde van de corona-periode.

Zomerkamp Protocol omtrent coronamaatregelen

Groepsvorming en groepsgrootte

Elk kamp bestaat ongeveer uit 10 tot 20 deelnemers (en 4 tot 8 leiding). We houden de kampen bewust klein. Zo blijven de kampen knus en ontstaat er een hechte groep waarin iedereen zichzelf kan zijn. Op kamp ontmoeten de deelnemers andere leeftijdsgenoten uit heel Nederland en van alle schoolniveaus. Er wordt samen geleerd, gegeten, gekookt en plezier gemaakt.

Gezelligheid en groepsvorming vinden we belangrijk. We besteden daarom veel tijd aan kennismaking en zorgen voor veel gezamenlijke activiteiten naast het leren. Vaak houden deelnemers na een kamp contact, bijvoorbeeld via Whatsapp of Instagram.

Een gemiddelde dag op kamp

‘s Ochtends wordt er gezamenlijk ontbeten. Vaak staat er havermout op het menu, voor een gezonde start van de dag. Als iedereen na het ontbijt en de afwas wakker is beginnen we met het eerst blokje bijles van die dag. Vaak is het bijspijkeren in blokken van anderhalf uur. Tijdens de lunch is er tijd voor ontspanning, zoals muziek maken, tafeltennis of een spelletje. 

Gedurende het kamp vindt er steeds meer ‘kamponzin’ plaats. Bijvoorbeeld twee begeleiders die een wedstrijdje ranja drinken doen, een fanatiek tafelvoetbaltoernooi met  geknutselde wisselbeker, een leiding die een deelnemer uitdaagt om een raadsel op te lossen of te leren jongleren. Na de lunch wordt tot het avondeten weer bijgespijkerd. In de avond is er een avondspel. Bijvoorbeeld Levend Stratego, Weerwolven of een quiz. De leiding en de deelnemers kunnen dan hun laatste energie voor die dag er even uitgooien. De dag wordt afgesloten met een kampberaad, waarbij we met een kopje warme chocolademelk de dag doorspreken met elkaar.

Als de deelnemers naar bed gaan wordt er vaak nog wat gezongen of gekletst voordat de lichten uit gaan. En als iedereen slaapt zorgt de leidingploeg voor een nieuw rooster voor de komende dag. Vaak worden de roosters mooi versiert, verstopt of verwerkt in een puzzel. 

Hieronder staat een tijdschema van een dagindeling. De exacte dagindeling bepaalt de leidingploeg van het kamp.

Dagindeling (voorbeeld)
07:00 – ontbijtploeg staat op
07:30 – de rest staat op
08:00 – ontbijten en corvee
09:00 – bijspijkeren I
10:30 – pauze
11:00 – bijspijkeren II
12:30 – pauze
14:00 – bijspijkeren III
15:30 – pauze
16:00 – bijspijkeren IV
17:30 – ontspannen en koken
19:00 – eten
19:45 – afwassen
20:30 – avondspel
21:30 – gezamenlijke dagafsluiting
22:45 – naar bed